Nyheter

Artikel 24.06.2019

Start

Fazer testar Grönare Tryck på brödpåsar

24.06.2019

Fazer Puikula Pehmeämpi Täysjyvä-förpackningar tryckta med EGP™ vilket kan identifieras med GreenerPrinting™- stämpeln (Foto: Marvaco)

En modig och ansvarsfull vägvisare för ett mer hållbart tryck

Fazer, Marvaco och Pyroll tar nu ett modigt steg mot en mer hållbar förpackningsproduktion i stor skala, och visar vägen med GreenerPrinting™ på Fazer Puikula’s brödförpackningar. 

I ett nytt pressmeddelande beskriver Fazer hur ett test av en ny tryckmetod rör Fazers hållbarhetsarbete. Hållbart tryck är ett naturligt nästa steg för att uppfylla Fazers mål att övergå till mer hållbara förpackningsmaterial. “Med förändringar i färgseparationen kan vi använda 25% mindre tryckfärg jämfört med vår tidigare tryckmetod för Fazer Puikula Pehmeämpi Täysjyvä-förpackningarna” säger Piia Soininen-Tengvall, förpackningsutvecklingschef hos Fazer Bakeries.

För Fazers Puikula Pehmeämpi Täysjyvä-produkter har eco-effektiviteten i trycket ökats genom att utföra färgseparationen med hjälp av Expanded Gamut Printing (EGP™), vilket är en förutsättning för att få GreenerPrinting™ -etiketten. EGP™ -metoden minskar miljöpåverkan samt möjliggör för ett högkvalitativt tryck. I den här nya metoden har tryckfärg som traditionellt blandats manuellt ersatts med standardiserade, digitalt separerade primärfärger. Metoden minskar både färgförbrukning och behovet av att rengöra tryckpressen mellan körningar. Följaktligen bidrar mindre rengöring till både mindre färgavfall och mindre användning av rengöringslösningsmedel.

Det här är en storskalig vägvisare där vi kan följa fördelarna med EGP™ vid tillverkningen av en produkt i stor volym tillsammans med varumärkesägaren och tryckeriet", säger Kai Lankinen, Marvacos styrelseordförande. Detta är också en del av Lankinens kommande doktorsavhandling om EGP.

I sitt pressmeddelande meddelar Fazer att förutom Puikula Pehmeämpi Täysjyvä-förpackningarna kommer EGP™ även att testas på Oululainens knäckebrödsförpackningar till hösten. Fazer Bakeries Ltd är en av de första som väljer en mer hållbar tryckmetod för sina förpackningar och som nu har GreenerPrinting™-etiketten. Prepress-företaget Marvaco är den europeiska pionjären inom EGP, och ansvarar även för att övervaka kriterierna för GreenerPrinting™. Pyroll Group, producenten av Fazers brödförpackningar, är en finländsk föregångare inom EGP™ vid tryck av brödförpackningar. 

Läs mer: https://news.cision.com/fi/fazer-group/r/fazer-pilotoi-uutta-varitekniikkaa--fazer-puikulan-pakkauks...

Taggar: #GreenerPrinting #HiQ_EGP #FazerSuomi #Marvaco #PyrollFör mer information:

Kai Lankinen 
Styrelseordförande, Marvaco Oy
kai.lankinen@marvaco.fi 

Anniina Niemistö
Kommunikationsdirektör, Fazer Bakeries Finland
anniina.niemisto@fazer.com


Fazer Group

Fazer är ett internationellt familjeföretag som erbjuder kvalitetsbakverk, konfekt, kex, spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, icke-mejeriprodukter, mat och dryck samt mat och kafétjänster. Koncernen verkar i nio länder och exporterar till cirka 40 länder. Fazer Group hade 2018 en nettoomsättning på 1,6 miljarder euro och över 15 000 anställda.

Marvaco Group

Marvaco är Nordens ledande repro- och tryckformsleverantör. Marvaco hanterar årligen cirka 30 000 förpackningsartiklar. Tjänsteerbjudandet omfattar alla typer av förpackningsmaterial och tryckmetoder. Marvaco Group verkar i Finland, Sverige och Tyskland, lokaliserade på totalt åtta olika orter.